17.12.2020

17. luukku: DIY neuleturbaani

Ihastuin tänä syksynä neuleturbaaneihin, jotka ovat kevyempiä, kun pipo, mutta lämmittävät silti mukavasti. Hiukset ei mene niin lyttyyn, eikä myöskään tarvi laittaa niitä kiinni, kuten neulepannan kanssa. Joten tässä tulee lupaamani ohje neuleturbaanin tekemiseen ja kokoamiseen. Itse neulominen on melko helppo tällä Novitan ohjeella. Käytin työssä Seitsemän Veljestä lankaa. Tuo ohjeessa mainittu Kaisla lanka on varmaan hieman paksumpaa, joten tarvittaessa lisää 2-4 silmukkaa lisää, jotta saat suikaleesta tarpeeksi leveän. Itse tein ihan ohjeen mukaan ja turbaani on kevyt, eikä tule korvien päälle. 


Kuvassa valmis suikale, johon merkitty suoran osuuden keskikohta hakaneulalla


Hakaneulan paikan merkitsemisestä vielä tarkempi kuva


1. Kiepsauta pyöristetty pää hakaneulan osoittamaan kohtaan ja ompele neulalla sekä samanvärisellä langalla kiinni neulesuikaleen yläreunaan


Kuva neulotusta kohdasta


2. Nosta työ pystyyn, niin hahmotat paremmin seuraavat kiinni ommeltavat kohdat, joista ensimmäinen tuo vasen sauma, mistä pidän sormilla kiinni


... ja toinen kohta tuo oikealla oleva, mistä pidän sormilla kiinni. Kannattaa ommella kuvan yläreunasta molempia saumoja hetken matkaa esim. 3cm, ei vielä koko pituudelta


Kuva ommelluista saumoista (olen ommellut turhan pitkälle, joten piti hieman purkaa)


3. Sitten tulee se vaikein osuus muistaa eli jäljellä oleva pitkä suikale laitetaan kuvassa näkyvästä aukosta sisään yläpuolelta ja viedään loppupätkä työn vasemmalle puolelle (edestä päin katsottuna, päässä katsottuna oikealle)

Sen jälkeen turbaania on hyvä sovittaa päähän ja mallailla, kuinka paljon haluaa pitkää suikaletta kiristää, sillä se ommellaan neuleen alareunaan ja itselleni sopiva kireys oli niin, että suippo pää tuli aikalailla takaraivon keskikohtaan, jollain muulla se saattaa mennä päässä ollessa lähemmäksi vasempaa korvaa


Kuva sivusta samasta kohdasta niin, että pitkä suikale on laitettu aukosta ja kierretty vasemmalle, ommellaan päällä olevan neulesuikaleen alareunaan kiinni (turbaanin otsan kohta on nyt kuvassa oikealla)

4. Ompele päällä olevat saumat kiinni ja pitkän suikaleen loppupää kiinni. Päällä olevan aukon voi ommella niin paljon kiinni, mitä haluaa otsalle tulevaan kiekuraan ryppyä. Päättele langat sisäpuolelle. 


Tässä kuvassa näkyy vielä, kuinka suippo pää on ommeltu valmiiksi. Beigessä neuleturbaanissa laitoin kavennetun puolen yläpuolella olevaa suikaletta vasten, jolloin viimeistely oli nätimpi, mutta näin päin aukosta mennessään otsalla oleva solmukohta töröttää ehkä hieman enemmän. Tummanharmaassa on ommeltu päinvastoin eli kavennettu reuna jäänyt alareunaksi ja asettuu otsalta hieman paremmin. Kuka aikoo kokeilla? Vai oliko tämä tuttu juttu? Tämä on ihan hauska lahjaidea vaikka nuorisolle. Suosittelen pitkää pinnaa tuohon loppukieputukseen, mutta kyllä se sitten palkitsee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoimisen kanssa on ongelmia, niin valitse Kommentti nimellä: "Nimetön" ja kirjoita tekstisi perään oma nimesi :)

Kiitos, kun kävit blogissa <3 Kommentti ilahduttaa aina!