13.12.2020

13. luukku: Kuono.fi koirankoulutuksen perusteet -verkkokurssi

Päästin testaamaan Kuono.fi Koirankoulutuksen peruskurssia eläintenkouluttaja Noora Tiihosen kanssa verkkokurssina. Olin positiivisesti yllättynyt, sillä kuulosti siltä, että kaikki on meille vanhan kertausta yli 10 vuoden ajalta. No ei ollutkaan.

Ensin vähän poskia punoitti, kun johdannossa kerrottiin vanhasta johtajuus kouluttamisesta ja nykyisestä kumppanuuteen perustavasta koulutustavasta. Olen sortunut vuosien varrella kaikenlaisiin metodeihin, mutta muistan heti alkutaipaleella kyseenalaistavani näitä niin erilaisia koulutustapoja, jotka ovat lähes ristiriidassa keskenään. Nemon kanssa löytyikin yhteinen sävel ja juuri pojalle sopiva tapa melko helposti, mutta Lunan kanssa sitä ei ole oikein löytynyt vieläkään. Tämä kurssi antoi kyllä pienen toivonkipinän, josko ahkeralla harjoittelulla päästäisiin vähän lähemmäs toisiamme. 


Luna valmiina kurssille

Suoritettiin tämä kurssi kolmessa osassa, se tuntui luontevalta koirien jaksamisen sekä keskittymisen kannalta. Yhteen osioon meillä meni kokonaisuudessaan luentoineen päivineen 30-45min, mutta näistä riittää harjoiteltavaa useammalle päivälle. 

Johdanto - kuinka koirat oppivat: osio piti sisällään 4 luentovideota aiheista ei johtajuudelle ja lajityypillisestä käytöksestä. Nämä oli ihan mielenkiintoinen kuunnella kahvikupposen äärellä. Paljon tuttua asiaa, mutta toisaalta antoi hyvän pohjan tehtäville. Lisäksi oli se hauskin osuus eli 5 videota naksuttimen käytöstä ja erilaisista harjoituksista. Tämä osui sopivasti, sillä juuri käydyllä temppukurssilla palkattiin pitkästä aikaa naksuttimella. Tajusin näitä harjoituksia tehdessä, että Lunalle ei ole varmaan koskaan edes naksutinta näytetty ja tyttö, jos joku olisi sitä tarvinnut! Harjoituksia naksuttimella oli:

- naksaus ja palkka

- koira katsoo silmiin, naksautus ja palkka

- nenäkosketus kosketuskeppiin

- käsikosketus

- käsikosketus ja seuraaminen (tää oli meille ihan uusi!)

- alustan kosketus (treenattiin vähän haastavammalla post-it lapun koskettaminen tassulla)

Nämä oli kyllä kivoja harjoitteita, joista osan pystyi tekemään koirien kanssa samaan aikaan, toisen odottaessa vieressä. Seuraamisiin ja alustan kosketukseen laitoin aina toisen vuorotellen boxiin odottamaan. Sekin meni yllättävän hyvin, olivat jo varmaan hieman väsähtäneitä siinä kohtaa. Ihan viimeisessä harjoituksessa Nemo alkoi hihkumaan boxista, joten siirryttiin Lunan kanssa kauemmaksi eteiseen, niin malttoi odottaa vielä hetken. Luna tapansa mukaan kiihtyi liikkuvassa harjoitteessa, mutta sain hyvin rauhoitettua tilanteen. Viimeinen post-it lappu oli jo sitten liian vaikea, ei hoksannut vielä mistä oli kyse. Nemolle se oli taas kiva treeni, kertausta juuri käydyltä temppukurssilta. Pienen treenihetken jälkeen nukkuivatkin tyytyväisinä kerillä. Parasta!


Tyttö innoissaan

Perustaidot: Osio sisälsi teoriaa ja käytännön harjoituksia. Aihealueina olivat lähellä pysyminen, rauhoittuminen, lupasana, luoksetulo, hihnakäyttäytyminen ja luopuminen. Lunan kohdalla suurimmat koulutuskohteet on tuo rauhoittuminen ja hihnakäyttäytyminen, niihin saatiikin hyviä uusia vinkkejä. Oikealle otteella ollaankin niitä vuosien saatossa treenailtu, mutta tuo naksutin nopeuttaa oppimista, kun palkka tulee paremmalla ajoituksella, kun pelkkä kehu tai nami. Nyt täytyisi jatkaa treenaamista sisätiloissa ja kun alkaa olla osaaminen vahvaa, niin siirtyä tositoimiin ulos. Myös tuo rauhoittuminen omalle paikalle vieraiden tullessa ovesta sisään vaatii paljon treeniä ennen, kun sitä voi hyödyntää oikeassa tilanteessa. Nemo oli kyllä huippu näissä tehtävissä, kun harjoiteltiin esim. omalle paikalle viltin päälle rauhoittumista, niin tiesi heti, mitä piti tehdä! Tarjosi makuuta viltin päällä ensimmäisenä, vaikkei tällaista oltu koskaan sen kummemmin treenattu. 

Ongelmakäyttäytyminen: Osio sisälsi pelkästään teoriaa, mutta samalla kerrottiin, kuinka näistä ei toivotuista tavoista voisi harjoitella pois edellisten oppien avulla. Lohdullista oli myös kuulla, miksi koira käyttäytyy tietyllä tavalla tai miksi meillä Suomessa koirilla on ohitusongelmia eurooppalaisiin koiriin verrattuna. Itse koen kaikki tämänsuuntaiset kovin tsemppaavina, koska parsonin kouluttaminen ei todellakaan ole helppoa, varsinkin tällaiselle pikkutarkalle ihmistyypille. Tässä osiossa käsiteltiin aiheita ohitushaasteet, vetäminen, hyppiminen, haukkuminen ja pureminen. Meillä noista pahin on Lunan kanssa vetäminen ja aion vielä kokeilla siihen tarjottua niksiä, jossa koiraa palkataan jalan viereen ja oman selän taa, luupissa. Ollaan meinaan kyllä tätä treenattu 10 vuotta ja Luna tulee mun luokse, mutta kun saa namin, niin kiskaisee eteenpäin niin paljon, kun narusta lähtee... Kotona tätä ei pystynyt harjoittelemaan, koska Luna seuraa olohuoneessa ihan herkeämättä. Pihalla tilanne on toinen ;) Toivon, että tässä myös tuo naksutin rauhoittaa tilannetta, herkistyy odottamaan namia. 

Suosittelen lämpimästi Kuono.fi peruskurssia kaikille koiranomistajille. Meille tämä toimi hyvin aktivointina ja perustaitojen päivittämisenä tämän hetken vinkkeihin. Tykkään muutenkin verkkokursseista, koska kynnys on pieni omaan tahtiin treenailla kotona ja häiriötekijät on minimissä. Lisäksi videon voi katsoa niin monta kertaa, kun huvittaa ja kelata tarvittaessa taaksepäin. 

Olisiko tässä kiva idea koiralle joululahjaksi, mukavaa yhteistä puuhaa? Nemo ja Luna suosittelevat myös, niin hauskaa ja väsyttävää!

Verkkokurssi saatu Kuono.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoimisen kanssa on ongelmia, niin valitse Kommentti nimellä: "Nimetön" ja kirjoita tekstisi perään oma nimesi :)

Kiitos, kun kävit blogissa <3 Kommentti ilahduttaa aina!