23.1.2019

Pinkkiä ja glitteriä Lontoosta


Pinkkiä ja glitteriä viikonloppua vasten


Oivassa huoneilla on Euroopan kaupungin nimiä

Kulunut viikko on ollut alavireinen, sillä Nuga alkoi oksentelemaan viime viikon tiistaina. Keskiviikkona oli parempi, mutta torstaina ei maistunut enää ruoka ja sellaista tilannetta ei ole ollut meidän koirilla lähes koskaan. Niinpä soitin meidän eläinlääkärille Pirkkalan Oivaan ja päästiin tutulle lääkärille Sailalle ikäänkuin jonon ohi eli otti meidät vastaan muiden asikkaiden välissä ja aikaa vierähti pari tuntia. 

Ensin otettiin pariin kertaan röntgenkuvia vierasesineen varalta, mutta sellaista ei näkynyt, vaan runsaasti kaasua. Samalla napattiin myös verikoe ja Nuga sai nesteytystä, pahoinvoinnin estolääkettä ja mahakipulääkettä. Sovittiin, että mennään seuraavana päivänä lääkärille toteamaan verikokeen tulos ja katsotaan sitten kuntoa/jatkoa. 


Härmälä Campingissä lenkillä Nemon kanssa


Tossutyyppi paineli kovaa... Tällöin about -16 astetta

Onneksi olin ottanut lomapäivän perjantaille, vaikka Nuga olikin aamusta taas vilkas oma itsensä, niin klo 13 maissa alkoi taas maha krampaamaan ja lähdettiin viivana lääkärille. Oltiin saatu aika 15.30, mutta myös lupa tulla heti aamusta, jos olo olisi ollut huono, niin olisi päässyt heti tippaan. Sitten se jysähti: verikokeen tulos paljasti, että Nugalla on haimatulehdus. 

Lääkäriltä saatiin ohjeet tulehduksen hoitoon, johon ei anneta antibioottia, vaan hoidetaan mahaoireita ja kun oireet helpottaa, niin tulehdusarvotkin laskee. Tila on jotakuinkin pysyvä ts. uusii helposti ja arvot saattavat jäädä koholle. Arvoja seurataan jatkossa samalla, kun kilpirauhasarvojakin. Nuga sai taas nesteytystä ja samat lääkkeet, kun edellisenäkin päivänä + pussillisen lääkkeitä kotiin ja mahaystävällistä märkäruokaa Royal Caninin gastro intestinal.

Haima näytti ultrassa varsin siistiltä, sielläkin oli hieman kaasua ja yhdessä kulmassa pienellä alueella nestettä. Maksa- ja munuaisarvot oli hyvät, vaikka maksa-arvot kuulemma usein nousevat haima-arvojen kanssa käsi kädessä. Haimatulehduksesta ei tiedetä tarkkaan, mistä johtuu, rasvainen ruoka voi laukaista ja voi liittyä myös kilpirauhasen toimintaan. Kilpirauhaslääkettä lisättiin jo aiemmin 1tb aamuin illoin. Samalla reissulla kuvattiin myös eturauhanen, mikä oli rauhoittunut ja tavallisen kokoinen, ilmeisesti lääkityksellä vaikutus siihenkin. 


Vieraita odotellessa ja iskää Thaimaan reissusta kahden viikon päästä


Luna ei luovuta

Oksentelu oli loppunut jo heti torstaina, mutta olo vaihteli viikonlopun mittaan tunti tunnilta, välillä ruoka maistui, välillä ei ja tuli syötettyä kädestäkin evästä. Ruoka meni paremmin alas, jos sen seassa ei ollut mitään lääkettä ja jonkun kerran laitoin lääkkeen päälle tipan tonnikalaöljyä, jolloin meni kitusiin. Lauantaina Nuga meni vielä ripulille, vaikka siihen asti kakka oli ollut normaali. Pelästyin ihan kunnolla, mutta maha lähti nopeasti rauhoittumaan ripulin estolääkkeellä ja Promaxilla. Lauantaiyönä vielä keittelin Nugalle riisiä ja annoin sitä raejuuston kanssa, mikä maistuikin paremmin, kun märkäruoka. Sunnuntaina jätin myös mahakipulääkkeen pois, koska Nuga ei vaikuttanut kipeältä ja arvelin sen aiheuttavan ripulia (se oli muutenkin se kaikista vastenmielisin lääke syötäväksi Nugalle). Nuga olikin sunnuntaina paljon pirteämpi, mitä muina päivinä.

Sen jälkeen olo on vaihdellut edelleen eli maanantaiaamuna poika oli ihan elämänsä kunnossa ja pystyin lähtemään hyvillä mielin töihin. Tiistaiaamu oli taas huono, ruoka ei olisi maistunut, kunnes yläkertaan mennessä hotkaisikin ruoan ja jäi iloisena leikkimään pallonsa kanssa. Kolina vaan kuului alakertaan, kun palloa heiteltiin ovea ja seiniä päin. Mummu tuli vielä päivällä antamaan välipalaa, päästämään koirat ulos ja seuraksi, parhautta. 


#sydänpakahtuu Nuga kyljessä


Nuga katstelee telkkaria

Tänään sitten eka päivä, kun Nugalla ei enää lääkkeitä ja on saanut jo maanantai-illasta uutta vähänkalorista mahaystävällistä nappulaa Royal Caninin gastro intestinal (tällä ylläpidetään haima-arvoja). Ainoastaan närästyslääke Zantacia saa vielä parin viikon ajan kaksi kertaa päivässä ruoan jälkeen ja sitten pidetään siinä taukoa, mutta voi antaa tarvittaessa. Nuga on ollut taas vauhti päällä ja reippaana lenkillä, sain aamusuukotkin. Päivälenkiltä sisään tullessa noin tunti sitten maha ilmeisesti oli taas kipeä ja näytti, että närästää. Sitä kesti reilun puoli tuntia ja nyt taas parempi. 

Tässä on tullut mietittyä, mikä on koiralle elämisen arvoista elämää, koska se on pakko päästää pois. En halua, että yhtäkään koiraa "tekohengitellään" sen takia, että omistaja ei pysty siitä luopumaan. Lääkäri oli kuitenkin Nugan suhteen ehdottomasti sitä mieltä, että selviää tästä, kun on niin pirteä: haluaa lenkille, leikkii, suukottelee, murisee hoitotoimenpiteissä, tapansa mukaan syöksyy telkkariin eläimiä komentamaan jne. Näitä asioita on joutunut pohtimaan myös työkavereiden kanssa, joiden yksi koira pääsi pois perjantain ja toisen työkaverin maanantaina. Kolmannen koiran oireisiin ei ole löytynyt selitystä ja tilanne on auki. Siinä mielessä siis hyvä, että Nugan oireisiin löytyi syy, jotta niitä voidaan hoitaa. 


Saikkupäivän kaveri Nuga

Kuluneen viikon aikana meillä on käynyt vieraita mm. mummu ja käytiin kaverilenkillä Pyynikillä Hannan & Martin kanssa. Mukaan lähti vanhemmat, kun Nuga oli silloin jo sairastunut. Nyt sitten ollaan rauhakseen kotosalla, koska sain itsekin flunssan, eikä ihme sen verran stressaava kulunut viikko oli ja huonosti nukutut yöt sohvalla. Öisin on tullut myös päästettyä koiria pihaan useaan otteeseen. 

Nyt kaikki varpaat ja sormet ristissä, että Nugan tila tasaantuu pian! Otetaan vastaan myös suosituksia lääkäreistä/spesialisteista, jotka ymmärtävät koiran närästyksen päälle? Sitä on järkyttävä katsoa viikottain/kuukausittain, varsinkin kun itse tietää, että se on todella häijy tunne, pahimmillaan vähän niin kun saisi sydänkohtauksen (näin kuvaili eläintenhoitaja tilannetta ja kieltämättä, hetkittäin kuvittelee, että henki lähtee). 

Iloa viikkoon!

3 kommenttia:

 1. Heippa, luepa tuo,https://www.katiska.info/terveys/itsehoito/haima-ja-rasva/ jos siitä olisi jotain apua.

  Paranemisiin, toivottelee Riitta Heinonen

  VastaaPoista
 2. ❤️ Nuga ❤️ paranemista!

  VastaaPoista
 3. Onneksi syy vaivoihin löytyi nopeasti ja saitte lääkkeet ja ohjeet jatkoon. Paranemis rapsutukset Nugalle.

  VastaaPoista

Jos kommentoimisen kanssa on ongelmia, niin valitse Kommentti nimellä: "Nimetön" ja kirjoita tekstisi perään oma nimesi :)

Kiitos, kun kävit blogissa <3 Kommentti ilahduttaa aina!