16.4.2013

Suunhoitokuukausi

Huhtikuu on kuulemma koirien suunhoitokuukausi. Olen aina naureskellut ajatukselle koirien hampaiden pesusta, mutta totta se on ja yhtä tärkeää, kun ihmisilläkin. Dental sticksejä tai muuta pureskeltavaa pyrin antamaan päivittäin koirille. Lisäksi hampaiden pesuun (kananmakuisella hammastahnalla) ollaan totuteltu tosissaan muutama viikko, vaikka harjat on kyllä olleet kaapissa toista vuotta. Ihan joka iltaista rutiinia siitä ei ole vielä saatu, mutta useamman kerran viikossa kuitenkin. Homma sujuu ihan mukavasti, mitä nyt lipovat innoissaan sitä tahnaa, niin että harja menee vähän mihin sattuu... Ulkopintoja olen harjannut, sillä eläinlääkärin mukaan muut pinnat pitää puhtaana koiran oma sylki. Onko kenelläkään tietoa, kuinka kauan niitä hampaita pitäisi harjata?

Hammaskiveä olen myös aika ajoin poistanut koirien kulmureista ihan pikkulusikan kärjellä ja niin, että liike tulee ylhäältä alas. Ikeneen päin ei saa tökkiä, jottei hammaskivi mene sinne ja aiheuta ientulehdusta. Viime viikolla hommasin oikein hammaskivenpoisto-instrumentin Mustista ja Mirristä, jolla ylettyy paremmin, myös takahampaiden ulkopinnoille. Kaverilta kuulin, että on ottanut hammaskiven poiston rutiiniksi aina kynsien leikkuun yhteydessä, kätsyä. Lisäksi meillä on apteekista koirien suuvettä, mistä koirat ei oikein pidä ja usein sitä on enemmän lattialla, kun koiran suussa. Täytyy kuitenkin sanoa, että näillä toimenpiteillä Nemon hengitys on jo raikastunut, Lunalla ja Nugalla onkin ollut vähemmän plakkia.
 
Onko joku muu, joka pesee koiriensa hampaita? Mitä muita hampaidenhoitoniksejä teillä on?



22 kommenttia:

  1. Harjat löytyvät kyllä, mutta... :D Samaa kanatahnaakin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep jep, ei millään viitisi harjata vielä toistenkin hampaita ;) Hirvittää vaan se koiran nukuttaminen puhdistusta varten tai ientulehduhduksen tuomat taudit. Eikä niillä niin kauhean raikkaat hengityksetkään ole.. ;D

      Poista
    2. Meillä dogit barffaa, joten luut pitävät leegot kuosissa. =)

      Poista
  2. Hitsi joo, meilläkin harja ollut jo kauan muttei oikein aktiivikäyttöön oo saatu. Semmoista hammashuuhdetta kostutan sideharsolappuun ja hieron sen ikeniin ja hampaisiin. Mitään kanalla maustettua tahnaa ei vcoi meillä allergian takia käyttää.
    Jotenkin pitäis löytää sama rutiini kuin itselle, eli taitais olla viisainta harjata Messisen hampaat iltaisin, kun omansakin harjaa. Siitähän se rutiini tulis.
    HAlvemmaksi se tulee harjat ne hampaat kuin käydä poistattamassa sitä hammaskiveä. Ei voi olla terveellistä rauhoitaa koiraa sitä varten turhan usein.
    Hammaskiven rapsutin meiltäkin löytyy ja sitä käytetään toisinaan. Messinen on kyllä aina ollut niin hoitomyönteinen, että kyllä meillä on kyse enemmän emännän saamattomuudesta. Ja sitten omatunto soimaa. Huoh !! Koira tai lapsi, ihan samat jutut on ja vastuut. Ja äiteen rooli ei oo koiranomistajalla yhtään sen helpompi. Aina on huolta, murhetta ja iloa.
    Terkkuja sinne täältä Essilästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa eli sitä hammashuuhdetta voisi ihan sideharson avullakin laittaa hampaisiin. Tehokkaampi, kun se mun tyyli, että spruittaan sinne päin ja puolet menee ohi ;) Samaa kauhistelen, etten haluaisi koiraa ehdoin tahdoin rauhoittaa hammaskivenpoiston takia. No sepä se meilläkin, että antavat kyllä harjata ja raspata, mutta itse ei meinaa saada rutiinia päälle. Sitä tää koiran omistaminen on, onneksi sitä iloa on enemmän :) Kiitos ja rapsutukset Essille!

      Poista
  3. Auts, nyt tunnen piston... En nimittäin ole koskaan putsannut koirien hampaita. Joka päivä molemmat tosin saa Dentastixin, joten ei ne ihan "hoitamattomia" ole :-) Lisäksi molemmat syövät raakoja luita ja Martti lisäksi siipiä yms., koska se syö pääosin raakaruokaa.

    Mimmi on aina saanut eläinlääkärissä kiitosta hampaistaan ja toden totta, neidillä ei tähän 8,5 vuoteen mennessä ole koskaan ollut hammaskiveä, vaan kauniin valkoinen purukalusto :-) Martilla sen sijaan hiukan on näkynyt kellertävää kulmureiden juuressä joskus, mutta ei juuri mitään silläkään.

    Varmaan koirilla on erilaiset hammaslaadut, kuten ihmisilläkin ja toisilla vaan tulee hammaskiveä enemmän kuin toisilla. Mutta ehkä seuraavalla eläinkauppakäynnillä käväisen silti siellä hammasharjaosastollakin ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dentastixejä saavat meilläkin, mutta ne syödään muutamissa sekunneissa, joten niistä ei kauheasti ole apua. Yritänkin löytää aina mahd kovaa pureskeltavaa, jotta kestäisi kauemmin ja vaikutus olisi parempi. Raakaluut olisi tietty yksi, mutta noiden hotkojen kanssa tulee joka kerta ongelmia, mahat sekaisin useamman päivän... Onpas Mimmillä hienot hampaat, eihän se sitten mitään spesiaalihoitoa vaadikaan! Nemolla on ihan selvästi hammaskiveä ja kellertävää joka puolella. Nugalla kans vähän, mutta Lunalla melko valkoista (Luna näistä ainoa, joka pureskelee luita kaikessa rauhassa). Näin se varmaan on sitten koirillakin, että toisilla pysyy helpommin suu puhtaana. Eikös se ole pitkälti siitä syljen laadusta kiinni.

      Poista
    2. Toi on muuten jännä, että teillä menee mahat luista sekaisin. Meillä nimittäin luut tekee yleensä päinvastoin eli kovettaa mahaa ja ovatkin tosi hyvä juttu etenkin Mimmille, jolla on usein ripulia.

      En muista, että edes alkuaikoina olisi mahat menneet ikinä sekaisin. Tosin syötän melkein aina vain lampaan luita Mimmin allergioiden takia. Ja eniten kylkiluita, joissa ei juuri ydintä ole. Ehkä jostain naudan ydinluusta voisikin mennä sekaisin, kun on enemmän sitä luuydintä.

      Poista
    3. Ai jaa, se on teillä juuri päinvastoin! Luulen, että noi saa niistä irti kuitenkin jotain ja kun muutenkin hotkivat. Parhaita on ollut ne luut, joissa on sisällä tavaraa (onko se sitten putkiluu vai mikä), niitä jaksavat syödä pitkään ja hartaudella :) Tiedän vaan yhden paikan Tampereella, josta niitä saa eli yleensä joululahjaksi haen sellaiset. Muistaakseni noita lampaanluita kokeiltiin kerran ja mahat oli sekaisin niistäkin.

      Poista
  4. meillä ei harjata koirien hampaita vaan rustoluut hoitaa hommansa. meillä hammaskiveä tulee muutenkin niin vähäisesti että ei ole keltään tarvinnu viimeseen kolmeen vuoteen niitä poistella, joten luotan niiden rustoluiden tehoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut samaa, että aidoilla barffaajilla hampaat pysyy loistokunnossa! Meillä menee koirilla mahat sekaisin oikeista luista, vaikka niitä antaisi järsiä vaan hetken kerrallaan, joten olen ollut aika varovainen niiden kanssa. Toki tietynlaiset ydinluut ovat hyviä purekeltavia ja mahatkin tykkää.

      Poista
  5. Meillä on hampaita harjattu jo vuosia...lähinnä alkoi Balmerin tarpeesta koska hengitys haisi jne. Balmer on aina ollut esimerkillinen tapaus, antaa tyytyväisenä pestä hampaat ja diggailee tahnasta kympillä. Meillä on semmoinen meininki, että koirat oikein kilpailevat että kuka pääsee ensiksi käsittelyyn, kun olen kaikki heti nuoresta ehdollistanut tähän hommaan, että se on SIIS NIIN TOOOOOOSI KIVAA ja meillä on NIIN HYVÄ meininki ja harjat on NIIN KIVOJA. Ja hyvin on oppi mennyt perille. En ole koskaan kokenut koirien hampaiden pesua haastavaksi, se on helppoa kun vaan ehdollistaa koiran siihen pennusta.

    Mun mielestä semmoinen jokapäiväinen hampaiden hinkkaaminen on ihan ihmisten hömpötystä enkä näe mitään tarpetta koukkia siellä koiran suussa jatkuvasti - harjaan kun muistan pyrin kerran viikossa harjaamaan. Koirilla ei tosin ole plakkiongelmaa, joten jos olisi pahanhajuista hengitystä tai plakkia, niin sitten, joo, harjailisin pari, kolme kertaa viikossa. :)Luiden pureskelu on sitä parhainta hoitoa, ja koit´ra joka syö luita, tarvitsee pari kertaa kuussa vain tsekkauksen suuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sama homma, että hampaiden pesu onnistuu kyllä, mutta itse olen vaan niin laiska sitä hoitamaan. Nuga on siinä ensimmäisenä tyrkyllä, sitten Luna ja Nemo ei niin välittäisi, mutta kun saa sitä hyvänmakuista tahnaa, niin olkoon menneeksi :) Nemolla haisee hengitys ja on plakkia eli huomasin, kun pesin useampana päivänä peräkkäin, niin hengitys oli suht raikas, mutta kun jäi kaksi päivää väliin, niin oltiin taas lähtökohdassa. Mutta kiva kuulla, että se ei ole niin justiinsa, ettei ihan joka päivä tarvi hinkata ;) Pureskeltavaa yritän antaa tosiaan päivittäin, mutta ovat alkaneet nirsoilemaan ja kaikenlaiset ei aina käy... Ihme meninikiä, kun muuten ovat aika hotkoja :D Raikastuiko Balmerin suu siis ihan pelkällä pesulla?

      Poista
    2. Balmerin suu raikastui lopullisesti vasta sitten kun huonokuntoiset hampaat poistettiin. Loput pahat hampaa poistettiin 2,5 vuotta sitten ja sen jälkeen ei ole juurikaan haamakiveä muodotunut taikka hengitys haissut yhtään. Sitä ennen hengitys haisi aivan todella ällöttävälle, semmoiselle "mädälle". Siihen ei tosiaan auttanut mikään pesu, ehkä just sen päivän. Balmerilla oli vielä siellä ihan takan, ne kaikkein taaimmaiset hampaat todella pahassa jamassa, ja kun ne otettiin pois, loppui se paha haju siihen ja itseasiassa BAlmer alkoi sen jälkeen (kun suussa oli muutama hammas jäljellä) syödä innokkaasti puruluita!! Eli päättelin siitä, että siellä suussa on varmaan ollut hajun lisksi kovat kivut...Balmerin tämä ongelma ratkesi vasta, kun oli hampaiden puhdistuksessa kolmanteen kertaan ja nukutettuna lääkäri pystyi tutkimaan suun oikein perusteellisesti, ja sieltä löytyi varsinainen mätäpesäke, mikä ei näkyny juurikaan ulospäin. Eli sen neuvon antaisin, että jos Nemon suu vain haisee pesusta huolimatta semmoiselle "imelälle ällölle", eikä poika oikein innostu puruluitsa, niin kannattaisi ehkä viedä lääkärille ja se suu tutkia nukutettuna oikein perusteellisesti. Balmerkin kärsi ihan turhaan pari vuotta, kun hampaat oli putsattu ja kaiken piti olla kunnossa, mutta haju vaan jatkui kaikesta huolimatta. Syy oli sitten iham mädäntyneet takahampaiden juuret, joita ei ihan perustarkastuksessa huomattu.

      Poista
    3. Huomasin että kauhea määrä näppäilyvirheitä...sorry!

      Poista
    4. Ahaa, onneksi selvisi syy ja Balmer pystyy syömään puruluita taas! Nemon suu haisee happamalle ja yleensä vaan silloin, kun tulee vieraita ja se alkaa hönköttämään + läähättämään ;) Se on varsin hauskaa, kun hönkii siinä vieraan naamassa sitten ihan tohkeissaan... Viimeksi lääkärissä sanoivat, ettei ole tarvetta hammaskiven poistoon, mutta näyttää sitä sen verran muodostuvan, että on syytä säännöllisesti harjata.

      Poista
  6. Tilasin maanantaina Trixien hampaidenhoitosetin, joka tänään sitten tuli. Testaukseen menee tällä viikolla =)

    Setissä on siis se pitkä harja, 2 ns. sormiharjaa ja hammastahna =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, tsemppiä testaukseen! Toi pitkä harja voisi olla hyvä, sillä pääsee varmaan helposti takahampaisiin ja mahdollisesti purupinnoillekin :)

      Poista
  7. Dentastickit kuuluvat meillä ruokalistalle myös lähes joka päivä. Harja meilläkin on ja ihan veden kanssa ollaan sillä pesty..öö..aina joskus, ihan liian harvoin. Nyt kun ei olla luita edes syöty odotuksen loppuaikana ja imetysaikana (tissit turpoavat maidosta ihan pinkeiksi!!) niin kyllä suussa näyttää myös siltä, ettei luita olla syöty. Jahka päästään pennuista eroon, niin luut tulevat takaisin kuvioihin. Jokos kokeilit sitä hammaskiven poistoa? Oliko väline hyvä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dentastickit on kyllä käteviä! Meillä vaan menee se paketti niin nopeasti ja koirat hotkii ne niin nopeasti, että siitä ei varmaan ole tarpeeksi apua. Olen poistanut hammaskiveä sillä raspilla ja on kyllä pätevä, ihan eri luokkaa, kun lusikka ;D Onnea pentusista ja äiti-koiralle rapsutuksia!

      Poista
  8. Me pestään Ellun (harvoja) hampaita, on kyllä huomattu ero, kun pesee, ei tuu plakkia juuri ollenkaan. Ja detastickit täälläkin käytössä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olette myös huomanneet eron, kun koiran hampaita pesee. Kyllä se sitten kannattaa!

      Poista

Jos kommentoimisen kanssa on ongelmia, niin valitse Kommentti nimellä: "Nimetön" ja kirjoita tekstisi perään oma nimesi :)

Kiitos, kun kävit blogissa <3 Kommentti ilahduttaa aina!